enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2655
EURO
37,6218
ALTIN
2.882,42
BIST
9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C

Tel Kırma Nedir? Tel Kırma Örnekleri

17.08.2021
A+
A-

Tel Kırma Nedir?

Eskilerden beri havlu kenarlarında, başörtüsü kenarlarında, çeşitli kumaşların süslenmesi için kullanılan tel kırma en eski sanatlardan bir tanesidir. Bu sanat yapılırken gümüş ya da altın ince teller kırıldığı için adını buradan alır. Geleneksel olması ve renkli parlak görüntüsü onu eskimeyen bir sanat haline getirmiştir.

Bu sanatın doğduğu nokta ülkemizde Bartın ili olduğundan tel kırma örnekleri en sade ve güzel şekliyle burada hazırlanır. İçerisindeki şeritler belirli bir düzene sokularak hazırlandıkça tel kırma örnekleri ortaya çıkarılır. Bu şeritlerin parlaklığı ışıksız ortamda bile işlevsel halde olduğundan bayanlar tarafından çokça tercih edilirler.

Tel Kırma Örnekleri Nasıl Hazırlanır?

Tel kırma yapmak için ortak nokta seçtiğiniz kumaşın sayılabilir şekilde delikli olmasıdır. Çünkü kumaş içine parlak tel şeklindeki şeritler geçirilerek bu sanat ortaya çıkarılacaktır. Şeritler 4 renk olarak satılmaktadır: lame, gümüş, altın ve metalik renkleri kumaşlardaki deliklerden geçirilerek ortaya tel kırma sanatı çıkarılır. Yalnız bu sanat yapılırken kesinlikle ilmekler birbirleriyle bağlantılı olmadan ayrı ayrı yapılmalıdır. İlmek atarken belirli bir sıra olmalıdır ama ilmeklerin bir düzende ilerlemesi mecburi değildir.

Bazen ilmekler dik olarak bazen de yatay olarak atılabilecektir. Dikey atılan ilmekler bir küme oluşturularak tek tek yapılır. Küme içerisindeki her ilmek aynı yönde olmalıdır. Bu küme tamamlandıktan sonra diğer kümeyi yatay şekilde tamamlamak mümkündür. Başörtüsü, havlu işlemesi gibi yerlerde kullanılan bu sanat bazen de süslemek için kullanılır. Tel kırma yapıldıktan sonra evinizin çeşitli yerlerinde kullanarak evinizde farklı bir dekor ortaya çıkarabilirsiniz.

Tel kırma yapacaksanız elinizdeki kumaşa uygun olan kasnağın kırılmadan işlemi tamamlayacak kadar sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer işlem esnasında kasnak kırılırsa tel kırma yarım kalır ve baştan başlanarak yeniden yapılması gerekir. İlmekler atılırken kullanılan iğnenin ucu da özel bir şekilde hazırlanmalıdır. Çünkü iğne kırık ya da çevreye takılırsa kumaşın deliklerinden ipler ortaya çıkacak ve şeritler kusursuz yapılsa bile istenen görüntü ortaya çıkarılamayacaktır. Bu nedenle bir kasnak üzerindeki kumaşı aynı iğne ile tamamlamanız gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status