Saç dökülmesi, en çok 34 yaşa kadar olan gençlerde ve orta yaş grubu insanlarda gözlenmektedir. Türkiye’nin online araştırma şirketlerinden biri olan, DOR insight tarafından, saç dökülmesinin nedenlerine yönelik toplumsal bir araştırma yürütüldü. Çevrim içi olarak yapılan araştırmaya 1.256 kişi katılım gösterdi. Anketten çıkan en belirgin sonuç ise stres ve depresyon oldu.
Araştırmaya göre, saç dökülmesinin % 47′sini aşırı stres oluşturuyor . Bunun da % 21’ini genetik kellik oluşturmakta. Stres sonucu saç dökülmesi, erkeklere oranla kadınlarda çok gözlemleniyor. Buna genetik olarak saçı dökülen erkekler de dahil.
Saçlarına yeterli bakımı yapamayan, C2 sosyoekonomik sınıfına mensup kişilerden oluşan ve temelini 18-24 yaşı olan gençler, genetik ve strese bağlı etkenlerin dışında kalsalar bile, sağlıksız saç tipleri ile bu duruma maruz kalıyorlar.
Kadın ve erkeklerde saç yıpranmaları büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Bu sorunla karşılaşanların büyük bir kısmını 34 yaşa kadar olan gençler ve orta grup insanlar oluşturuyor. Ayrıca katılımcıların %70’i saç dökülmesine karşı herhangi bir tedavi yöntemi kullanmadığını belirtmişler.
Araştırmacıların sonucuna gelirsek, saç dökülmesinin en büyük nedeni, aşırı stres ve insanların içinde bulunduğu genel depresyon hali. Uzmanların açıklamalarına göre saç dökülmesinin büyük bir kısmını (%52’sini) stres oluşturuyor. Diğer etken faktörler ise, %42 genetik , %37 oranla jöle ve sprey gibi saçı yıpratan kozmetik ürünler olarak belirtiliyor.
Genetik faktörler daha çok erkeklerde, jöle, sprey gibi kozmetik ürünler ve kuaför uygulamaları ise kadınlarda gözleniyor. Kadınlarda kozmetik faktörlerin dışında dengesiz beslenme, hormonlarda meydana gelen düzensizlikler ve hava değişimleri de büyük ölçüde etkili.
Araştırma sonuçlarında stres faktörünün üzerinde duran katılımcıları çoğunluğunu 25-44 yaş arası orta yaş grubu insanlar oluşturmaktadır. AB ve C1 sosyoekonomik sınıfına mensup kişiler de genetik faktörlerin saç dökülmesine neden olduğunu belirtiyorlar. AB grubu, genel olarak deri iltihaplanması ve hormonlarda oluşan değişikliklere maruz kalan grupları ve bununla ilgili diğer katılımcıları içeriyor. Ayrıca, araştırmaya göre katılımcıların %28’i saç dökülmesine yol açan etkenler konusunda bilgi sahibi değil. Bu oranda erkelerin kadınlara göre fazla olması dikkat çekiyor.
Sosyoekonomik Statüler (Sınıflar)
A: Orta tabakanın üstü
B: Orta tabaka
C1: Orta tabakanın altı
C2: Vasıflı çalışanlar
D: Vasıfsız çalışanlar
E: En alt düzey