Parlaklık Testi: Suni pırlantalar, gerçek pırlantalardan daha az parlar. Pırlanta çok yüksek bir kırılma oranına sahip bir elementtir. Bunun anlamı içerisinden geçen ışığı bükeceği ve bunun oldukça net bir parlaklık oluşturması gerekiyor.
Şeffaflık Testi: Pırlantanız henüz yüzüğe monte edilmemişse, kuru bir bez yardımı ile güzelce temizleyin ve sonra pırlantayı sivri ucu (culet) yukarı gelecek şekilde bir gazetenin üzerine yerleştirin. Gerçek pırlantalarda gazetede bulunan yazıları buğulu bir şekilde görmeniz gerekir.
Yansıma Testi: Gerçek pırlantaların yansımaları gri tonlarında olmaktadır. Gökkuşağı gibi bir renk cümbüşü görüyorsanız, sahte ya da oldukça düşük kalite bir pırlantaya bakıyorsunuz anlamına gelir. Bir diğer yansıma testi de gerçek pırlantalar, sahte pırlantaların aksine, tüm taraflarından yansıma yapmaktadırlar.
Su Testi: Eğer pırlantanız yüzüğe monte halde değilse suya koyun, batarsa gerçek batmaz ise sahte bir taklittir.
Buğu Testi: Pırlantanızı kuru bir bezle güzelce temizledikten sonra taşa üfleyin. Pırlantanız dört saniyeden fazla buğulu kalırsa sahtedir.
Aşınma Testi: Pırlantanızın üzerinde çizik ya da ezikler bulunuyorsa sahtedir. Gerçek pırlantalar oldukça sert minerallerdir sadece elmas ile çizilebilirler.