İnsanlar neden öpüşürler? Bu konuda hiç düşündünüz mü? Bu sorunun en güzel cevabı, öpüşürken akılımıza bu sorunun gelmemesidir. Çünkü bu soruya cevap bulmak o kadar da kolay değildir. Hepimiz yakınlarımızla buluşunca yanaklarından öpüyoruz. Bir diğeri de sevgililer arasında, dudak dudağa tutkulu bir öpücüktür.
İnsanların neden öpüştükleri bilimsel açıdan netlik kazanmamıştır. Bu konuda birçok teoriler, görüşler mevcuttur.
Bazıları öpüşmeyi ilk canlı varlıkların yani primatların yemeği ağızlarında çiğneyip birbirlerine vermesi ile sonrasında evrime uğramış insanda da bu duyguların daha da gelişip ve öpücük sevginin belirtisine dönüşmüş olacağını savunmaktadır.
Dudaklar, cildin bir parçası değildir. Dudakların rengi de derimizin renginden farklıdır.
Birbirini seven bir çiftin bundan haz aldığı inkar edilemez bir gerçek. Muhtemelen ilkel dönemde yaşayan insanlar, modern dünyadaki insanların öpüştüğünü görseydi birbirlerini yediklerini sanırlardı.
Öpüşmek ve buna benzer davranışlar hayvanlarda da vardır. Örneğin, şempanzelerin insanlar gibi öpüştükleri bellidir. Yunuslar birbirlerinin yüzlerini ağızlarının içine alırlar, köpekler sahiplerinin yüzlerini yalar. Demek ki, öpüşmek canlıların birbirlerini iyi hissetmesine neden olur.
Tarihte öpüşme, saygı belirtisi olarak ifade edilmektedir. Romalılar tabağındakine verdiği önemi, vücudunun bir bölümünü öpmesine izin vermekle belli ediyordu. Örneğin, önemli adamların imparatorun dudaklarını, daha az önemlilerin ellerini, önem vermediği kişilerin ise ayaklarından öpmesine izin veriliyordu.
Öyle ki, erkekler arasında dudak, yanak, elden öpmek aynı dönemden kalma bir gelenektir.
Öpüşmenin sevginin ifadesi olarak kullanımı tarihsel yeni bir durumdur. Öpmek hep annelerin kendi çocuklarını şefkat gösterip öpmesi gibi kendini gösterdi. Erkekle kadının öpüşmesi olayı ilk kez 16. yüzyıl Fransa’sında başladı. “Fransız öpücüğü” de işte buradan çıktı. Bu gelenek daha sonra Avrupa’nın diğer bölümlerine, ayrıca Rusya’ya yayılmış, sevginin ifadesi olarak düğün törenlerinin de bir parçasına dönüşmüştür.
İlk öpücüğün çok önemli olduğu bilinir. İlk öpüşün uğursuzluğu da başarısız olması ile sonuçlanır. Çünkü öpücük sırasında insan arasında öyle bir enerji alışverişi oluşur ki, heyecan ve panik yaşanır.
Çünkü Yararlıdır!
Bugünkü araştırmacılar bile hesap ediyorlar ki, tarih boyunca saygı belirtisi olarak bilinen öpüşmek ayrıca biyolojik bir olaydır . Yapılan deneylerden görünüyor ki, öpüşme sırasında ağız ve dudaklardaki sinirlerin çalışması sonucunda kalp atışları artar , kan dolaşımı hızlanır , adrenalin ve mutluluk hormonları etkinleşir .
İngiltere’nin Leeds Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda şu sonuca vardılar; öpüşmek sadece romantizmle ilgili değil. Dudak dudağa öpüşmek kadınların bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve ileride daha sağlıklı çocuklar dünyaya getiren bir anne oluyorlar. Öpüşmenin kadınlarda hastalıklara karşı direnç sağladığına inanan uzmanlar, aynı erkekle öpüşen kadınların hamilelikte çok tehlikeli bir virüs olan ve bebeğin ölümüne ya da sakat doğmasına yol açan Cytomegalovirus` a tutulmadıklarını ortaya çıkardılar. Yapılan araştırmalarda altı ay boyunca aynı erkekle öpüşen kadınların daha güçlü bünyeye sahip olduğu ortaya çıktı.
Leeds Üniversitesi’nden doktor Colin Hendri “Medikal Hipotez” dergisinde yayımlanan çalışmasında “Belirli bir erkeğin sitomegal virüsüne karşı bağışıklık kazanması yine ağızdan ağıza özellikle de erkeğe göre daha kısa olan kadına tükürük akışı ile gerçekleşir. Altı ay boyunca belli bir insanla öpüşmek bu bakteriye karşı bağışıklık sağlar “diyor.
Öpüşmenin 8 Faydası
Strese karşı iyidir. İnüsilin ve adrenalin artmasıyla, böbreküstü bezlerinde stres hormonlarının azalmasına neden olur.
Kalp atışlarını arttırarak normal hareket temposu sayısı dakikada 110’a yükseltir.
Ciğerleri güçlendirir. Olağan halde dakikada 20 kez nefes alınırsa, öpüşme süresi artabiliyor.
Yutkunmaya iyidir.
Kırışıklıkların düşmanıdır. 3000 ‘e kadar kası harekete geçirir ki, bu da cilde ve kırışıklıklara karşı korunmada önemlidir.
Kilo vermenizi sağlar. Bir saat öpüşmede 500 kalori yakarsınız.
Aşı gibidir. Öpüşmenin ruhu kanatlandırması da bağışıklık sistemini güçlendirir.
Dişlere iyi gelir. Tükürüğün dolaşımı hızlanır, diş minesi güçlenir.
İnsanlar öpüştüğü zaman sinirleri yatışıyor ve dertlerinden bir süreliğine de olsa uzaklaşıyorlar. Öpüşürken gözlerimizi yummamız da tesadüf değildir. Sanki bu dünyadan ayrılıp tamamen başka dünyalara uçuyor gibi hissederiz. Elbette ki, öpüşen iki kişi arasındaki ilişkinin durumu da önemlidir. Ortada sevgi varsa, elbette ki, bu öpücük daha haz verici olur.