Tek eşlilik yemini sonrasında aklını aldatma düşünceleri ile meşgul eden ve bunu bir eyleme dönüştüren erkeklerin eşlerini veya sevgililerini aldatmalarının altında yatan psikolojik nedenler şöyledir:
Bir ilişkiye başlarken sadakat yemini ettiği halde tek eşli olmayı kabul edemeyen erkekler, sevdiği kişiye bunu itiraf etmekten kaçınırlar. Tek eşliliği kabul edilebilir bir şey olarak görmezler ve aldattıktan sonra yalan söylemeyi tercih ederler.
Kendilerine duydukları güveni kaybetmişlerdir. Derinlerde; çok genç yaşta şişman, zavallı, zayıf ve çok aptal karşılandıklarını düşünmeleri, güven eksilmesine neden olur. Kendilerini yeterince iyi bulmadıkları için, başkaları tarafından arzulanmak isterler. Kendilerine olan güvenlerini yeniden kazanabilmek için, ilişkileri olduğu takdirde başka kadınlarla beraber olma ihtiyacı duyarlar. Arkadaş çevresine karşı kendilerini ispatlamak için de aldatmayı bir çözüm olarak görürler.
Henüz karakterleri olgunlaşmamıştır ve yetişkin değillerdir. O nedenle, aldatmanın bir zararı olmayacağı düşüncesine kapılırlar. Karşı taraf için aldatılmanın önemini anlayamazlar ve empati kuramazlar. Karşı taraf aldatıldığını öğrendiğince, hoş şeyler olmayacağını kavrayamazlar.
Geçmişte alınan hasarlar, erkekleri aldatma eylemine yöneltebilir. Erken yaşlarda fiziksel istismara uğramak veya bazı yaralar almak, erkeklerin duygusal veya psikolojik açıdan ilişkisinde bir kaçış yolu aramasına neden olur. Aradıkları dermanı başkalarında bulacaklarını ve yaralarını başka kadınların kapatacağına inanırlar.
Mantıksız beklentiler neticesinde olan erkekler kadınları aldatabilir. İlişki yaşadığı kadının her yönden ihtiyacını 7/24 karşılaması gerektiğine inanırlar. Bu, ilişkiye narsist bir yaklaşımdır. Özellikle evli erkeklerin eşlerinden kendisini, çocuklarını, evini ve işini aynı anda birinci sırada tutmasını beklemeleri; aynı zamanda bencilliktir ve eşi kendisine ilgi gösteremediğinde suçu hep onda arar. Eşlerini suçlayarak, başka kadınlarla görüşmeyi kendilerine hak bilirler.
Çok sıkıldığında veya zihnini işlerle çok fazla meşgul ettiğinde, aldatmayı kendine ödül olarak görür.
Aşk konusunda kafası karışık olan erkekler de mutlu bir ilişkileri olsa dahi sevdikleri kadını aldatabilirler. Gerçekten sevgi dolu bir ilişki sürdüren erkekler; uzun süre aynı kadına bağlı kalmak, dürüst ve romantik olmaktan bir süre sonra sıkılmaya başlarlar ve duyguları zamanla değişir. Uzun soluklu ilişkilerde erkekler bir süre sonra heyecan ve romantizm arayışına sürüklenebilirler.
Sorunlu bir ilişki yürütenler ve alkol gibi kötü alışkanlıklara bağımlı olan erkekler; kendilerini sakinleştirmek ve rahatsız edici duygulardan kaçınmak için çareyi aldatmakta bulabilirler. İçerisinde bulundukları koşulların altında yatan psikolojik nedenler, daha fazla kadınla görüşme ihtiyacı hissettirir.
İlişkisini bitirmek için her saniye fırsat kollayan erkekler, karşı tarafa bir mesaj vermek için dışarıya yönelebilirler. Başkalarıyla görüşmeye başladıktan sonra, ilişkilerini daha kolay bitirebileceklerine inanırlar. Aynı zamanda, ayrıldıktan sonra yalnız kalmamak için ellerinin altında hazır bir ilişki olsun isterler.
Kadınların doğum yaptıktan sonra çocuklarına daha fazla ilgi göstermeleri ve çocuklarını birinci planda tutmaları, erkeklerin kendilerini ilgisiz hissetmelerine neden olur. Kendisini destekleyen dostluklar kurmak ister, duygusal ve fiziksel açıdan ihtiyaçlarını karşılamayı ön planda tutarlar.
Yüzlerce çift üzerinde yapılan araştırmalar, kadınların veya erkeklerin ilişkilerini sır ve yalanlarla sürdürdükleri sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu yalanlardan biri de aldatmaktır. Aldatmak, bir ilişkiyi temelden sarsar ve geri dönüşü olmayan bir çıkmaza sürükler. Yalan ve ihanetle devam eden bir ilişkideki en acı kayıp ise; güvendir. İnternetten bile başka biriyle görüşmek, ihanet duygusunu ortaya çıkarır.
Ne yazık ki, ortak bir samimiyeti yakalayamayan çiftler, tek eşlilik yemini ettikleri halde ilişkilerinde aradıkları mutluluğu başkalarında giderme ihtiyacı duymaktalar. Yapılan bazı araştırmalarda, eşlerini aldatan erkeklerin, sonrasında akut stres benzeri belirtiler yaşadıkları ve post-travmatik stres bozukluğuna yakalandıklarını göstermektedir. Bunun ana nedeni; suçluluk duygusudur. Size güvenen ve seven bir kadını aldatmak, beraberinde pişmanlık ve endişeyi getirir. Bu ihanetin her an ortaya çıkabilecek olması, eşi tarafından ilgi gören erkeklerin sürekli tedirgin ve stresli olmasına neden olur.
Sevdiği kadını aldatan bir erkek, bunun üstesinden gelmekte zorlanabilir ve bu durum duygusal hasara neden olabilir. Aynı şey, karşı taraf için de geçerlidir. Aldatıldığını öğrenen bir kadının alacağı duygusal hasar, sonraki ilişkilerinde güven sorunları yaşamasına neden olur. İhanet ortaya çıktıktan sonra, birçok ilişkinin de kurtarıldığı görülmektedir.
Bazı ilişkilerde ise güven bir kere sarsıldıktan sonra geriye dönüşü olmamaktadır ve bu güven ihlali ilişkiyi sonlandırmaktadır. Bu gibi durumlarda, pişmanlık duyan ve sevdiği kadını yeniden kazanmak isteyen erkekler karşı tarafla anlaşma sağlayarak, ilişki terapisine başlayabilirler ve karşılıklı olarak duygularını nötr hale getirerek, ilişkilerini kurtarmayı deneyebilirler.