Türk insanının yüzyıllardır karşı koyamadığı yöresel lezzetlerimizden biri olan çiğ köfte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya özgüdür. Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep yörelerinden ülke sınırlarını aşan bu lezzete artık ulaşmak da oldukça kolaydır.
Günümüzde çiğ köfte satışı yapan dükkanların sayısının her ilde artması ile birlikte, hazırlanışı bir hayli zahmetli olan bu yöresel lezzetimizi artık düşük fiyata rahatlıkla satın alabiliyoruz. Peki, çiğ köftenin bu kadar lezzetli olmasının sırlarını sizler de merak ediyor musunuz? Öyleyse, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Çiğ köfte, etli veya etsiz olarak hazırlanır. Ancak ülkemizde etli çiğ köfte satışı yasaklanmıştır. Bu nedenle de etsiz çiğ köfte satışı hemen her işlek caddede yer alan dükkanlar tarafından yapılmaktadır. Birçok çiğ köfte markası ise, ortak lezzette birleşmiştir. Tabi, bazı markaların kullandığı baharat karışımları etsiz çiğ köfteyi daha bir tadına doyulmaz hale getirmektedir.
Kıvamı ve tadı ile ülkemiz insanının vazgeçemediği bu lezzetin asıl sırrı ise malzeme kalitesi ve ölçüsüdür. En önemli etken ise yağ ve su oranıdır. Yine kullanılan baharat karışımının da kararında olması, içine katılan soğan ve sarımsak da ayrı bir lezzet vermektedir. Tabi isotu da unutmamak gerekir. Biber ve domates salçasının yoğun ve kaliteli olması, kullanılan isotla birlikte çiğ köfteyi damak tadına uygun hale getirirken, yoğurma süresi de önemli bir aşamayı oluşturmaktadır.
Çiğ köfte ne kadar iyi yoğrulursa, içine katılan esmer ince bulgur da diğer malzemeler ile o kadar iyi harmanlanır ve damak tadına uygun bir kıvama gelir.
Ülkemizde önde gelen çiğ köfte markalarının satmış oldukları çiğ köftelerinin bu kadar lezzetli olması, kullanılan malzemelerin kaliteli ve organik olması, sağlık koşullarının gözetilmesidir.
Çiğ köfte düşük kalorili bir yiyecektir ve genç yaşlı herkes tarafından sevilmektedir. Şanlıurfa ilimize özgü bir lezzet olan çiğ köfte, yine Gaziantep ilinde de usta eller tarafından hazırlanmakta olup, bu iki kentte özellikle meşhurdur.
Bahsettiğimiz iki ilde de çiğ köfte malzemeleri aynıdır. Ancak aradaki tek fark Gaziantep ilimizde hazırlanan çiğ köftenin içerisine sarımsak konulması ve Şanlıurfa ilimizde hazırlanan çiğ köftelerin içerisinde sarımsağın yer almamasıdır. Bunun yanı sıra malzemeleri harmanlayan kişilerin de bu işte usta olması çiğ köfteye ayrı bir lezzet katar.
Ayrıca Bakınız: Çiğ Köfte Kriterleri Nelerdir?
Sizler de lezzetli bir çiğ köfte yapmak istiyorsanız, malzemeleri harmanladıktan sonra, yoğurma işlemi sırasındaki bazı püf noktalarını bilmeniz gerekmektedir. Yine, çiğ köfte sunumu da oldukça önemli bir unsurdur. Marul, lavaş, nar ekşisi, limon, şalgam ve ayran çiğ köfteyi tadına doyum olmaz hale getiren diğer lezzet sırlarıdır.