enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0451
EURO
37,5805
ALTIN
2.753,87
BIST
9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Yağmurlu
24°C

Antep Fıstığı Reçeli Tarifi

13.10.2019
A+
A-

Reçel severlerin çok beğeneceği bir tarifi sizlerle paylaşacağınız. En sevilen kuruyemişlerden biri olan antep fıstığı ile tadına doyulmaz bir reçel hazırlayabilirsiniz. Bir tadanın bir daha tatmak isteyeceği bu reçel ile tatlılarınızı da süsleyebilirsiniz. Antep fıstığı reçeli, oldukça beğenilen bir lezzete sahiptir. Antep fıstığı ney yazık ki pahalı bir kuruyemiştir. Bir kavanoz reçel için  250 gram Antep fıstığı kullanabilirsiniz.

Sakız adasında sık tüketilen ve üretilen Antep fıstığı reçeli aynı zamanda ülkemizde de son yıllarda evlere girmiştir. Hanımlar evlerinde birbirinden lezzetli reçeller arasında antep fıstığı reçelini de hazırlamaktadırlar.  Hatta Gaziantepli üreticiler bu reçeli kendi yörelerinde deneyerek ülkemizden ve dünya pazarında yer edinmeye başlamıştır.. Sizler de ailenize ve çocuklarınıza hem lezzetli hem de besin değeri yüksek reçeller yedirmek istiyorsanız, bu reçel tarifini mutlaka denemelisiniz. Antep fıstığı reçeli yapılışı biraz zahmet ister ve 2-3 gününüzü alabilir. Fakat reçeliniz piştiğinde verdiğiniz emeğe fazlasıyla değdiğini göreceksiniz.

Antep fıstığı; Türkiye’nin bazı yörelerinde “şam fıstığı” adıyla da bilinir . Sevilen ve besin değeri yüksek bir kuruyemiştir. Daha çok Gaziantep ve Şanlıurfa illerimiz Antep fıstıklı baklavaları ve yetiştiriciliği ile meşhurdur. Siirt  ili de Antep fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizin önde gelen illerinden biri denilebilir. Antep fıstığının diğer kuruyemişlerden ayrılan en önemli özelliği, yağ oranının düşük olması ile birlikte kolesterol olmamasıdır. 100 gram Antep fıstığı 305 kaloridir.

Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • Yarım kilo Antep fıstığı
  • Yarım kilo toz şeker
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Yeteri miktar su

Antep Fıstığı Reçeli Yapılışı

  • Antep fıstıklarını ilk  kabuklarından ayırın ve bir kaba alın.
  • Temizlenen Antep fıstıklarını derin bir tencere içine alın. Antep fıstıklarının üzerini geçecek kadar su koyun ve orta ateşte kaynatın.
  • Reçel yaklaşık 5-10 dakika süre ile su içerisinde kaynayarak antep fısttıkları yumuşar. Yumuşayan Antep fıstıklarını süzgece alarak suyunu süzün.
  • Yumuşayan antep fıstıklarını reçel tenceresi içerisine alın ve soğumasını bekleyin. Üzerine toz şekerini koyun ve şekere yatırılan Antep fıstıklarını bir gün süre ile buzdolabında tutun.
  • Antep fıstıklarını bir gün sonra buzdolabından çıkarın ve sulanmış reçeli kaynaması için ocağa koyun. Antep fıstıklarının daha da sulanmasını isteyenler ise iki gün şekere yatırarak buzdolabında bekletebilirler.
  • Antep fıstıklarını buzdolabından çıakrınca üzerine yarım bardak kadar su koyun. Reçeli orta ateşte arada bir karıştırarak kaynamaya bırakın.
  • Kaynamaya başlayan Antep fıstığı reçelinizi kısık ateşte pişirmeye devam edin. Reçin üstünde köpükler oluştukça kaşıkla alın.
  • Reçelin kıvamı gelince 2 yemek kaşığı taze limon suyunu ilave edin ve bir taşım da limon suyu ile kaynatın.
  • Reçelinizi ocaktan aldıktan sonra artık kavanoza doldurmaya hazırdır. Reçeli kavanozlara eşit miktarda koyun.
  • Kavanozun üst kısmında bir miktar boşluk bırakın. Kaynamış suda bekletilen kavanoz kapağını güzelce kurulayın. Sonra reçelin ağzını sıkıca kapatın. Bu sayede kavanoz kapağı hava geçirmez ve aylarca dolapta muhafaza edilebilir.

Ev yapımı Antep fıstığı reçelinizi serin, nemsiz ve karanlık bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz.  Kahvaltılarınızın kraliçesi olacak bu reçeli buzdolabında da saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status